ТОВ "ПАВЛОВНІЯ ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА" Розсадник Павловнії в Україні (оригінальні гібриди)
ЗАМОВЛЕННЯ:
+38(097)970-25-23; Viber
+38(066)330-39-22;

ДОСТАВКА:
По усій території Україні.

Основні хвороби та комахи шкідники Павловнії

Рис.0. Обробка Павловнії від шкідників.

Павловнію вражає багато хвороб та комах-шкідників. На півночі вона в основному заражається відьминою мітлою, хоча напад листогризучих комах також є серйозною проблемою. На півдні, в основному, уражається листогризучі комахи та жуки-довгоносики. Крім того, поширені також щитівки та дятли.

 

  • Хвороба відьминої мітли.

Відьмина мітла павловнії - серйозне захворювання в даний час (рис. 1-2). Найбільш серйозно вона проявляється в північних регіонах. В останні роки спостерігається помічено, що відьмина мітла поширюється на південь. Вона погіршує ріст дерев і вбиває молоді саджанці та підріст дерев. Поширенню відьминої мітли сприяє збільшення площ, засаджених павловнією, а також велика кількість матеріалу, що використовується для вегетативного розмноження.

Рис. 1.

 

Рис. 2.

  • Симптоми

Відьмина мітла - це інфекційне захворювання. Симптоми з'являються на гілках, стовбурах, квітах та коренях. Основні симптоми наведені нижче, але вони варіюються в залежності від виду. На заражених гілках проростають пазушні та додаткові бруньки у великій кількості і утворюють пучки гілочок. Міжвузля ущільнюються і філотаксис порушений. Листові пластинки жовті, дрібні і тонкі, з чіткими жилками і зморшками. Ці гілочки не опадають взимку і схожі на віники, звідси і назва хвороби. З часом вони засихають і відмирають протягом одного-двох років після ураження. Пелюстки стають листоподібними, а квітконіжки розростаються в гілочки, на яких розвиваються пазушні бруньки і утворюються нові пучки гілочок. Чашечка стає тонкою, блідо-жовтою, прозорою і безволосистою. Квітколоже повністю деформується.

Цією хворобою можуть уражатися дерева павловнії різного віку. У районах, де відьмина мітла є серйозним захворюванням, захворюваність саджанців становить близько 5%. У молодих дерев вона становить 5-30%. Серйозно уражуються відновлені саджанці. Накопичена захворюваність становить 50-80% на деревах павловнії віком понад 4-5 років. Відьмина мітла павловнії серйозно впливає на ріст молодих дерев і знижує приріст дерев на 20-25%. Також серйозно впливає на ріст кореневої системи. У 1975 році були проведені дослідження на рослинах в розпліднику, в основному на кореневих систем повністю уражених саджанців, паростків з ураженим корінням і здорових саджанців заввишки менше 1 м. Результати показали, що загальна довжина кореневої системи здорових саджанців становила 1230 см порівняно з 465 см у заражених саджанців.

Інтродукція збудника відьминої мітли в дерева викликає низку фізіологічних змін, які спричиняють порушення метаболізму змін, порушення обміну речовин, дисбаланс у обміні енергії, недоїдання та поступову загибель. Проведені випробування показують, що вміст хлорофілу і білка в заражених листя зменшився на 30-40%, порівняно зі здоровим листям.

  • Патоген та інфекція

Інфіковані матеріали були досліджені під світловим та електронним мікроскопом. Ультратонкі зрізи листкових стебел і тканин листкової пластинки, і мікоплазми були виявлені і вивчені під електронним мікроскопом. Численні мікоплазми існують в ситовидних трубках уражених дерев, з великими і дрібними частинками, змішаними в одній і тій же великі та дрібні частинки змішуються в одній і тій же ситовій трубці. Мікоплазма варіює за формою (кругла або еліпсоїдна тощо) та розмірами (200-820 м в діаметрі).

Захворювання зазвичай поширюється при використанні інфікованого посадкового матеріалу та деякими комахами наприклад, Empoasca flavescens. Насіння з уражених дерев є вільним від хвороби і при проростанні та формуються нормальні сіянці та молоді дерева. Також можлива інокуляція збудника механічним шляхом також можливе.

Рис. 3. 

  • Методи контролю

Застосовуються наступні методи боротьби.

  1. Уражені дерева повинні бути видалені з розсадника, а також з новопосаджених ділянок, як тільки вони будуть виявлені, і спалені.
  2. Уражені гілки обрізають з дерев, бажано трирічних і старших, і змащують їх маззю з терраміцину та вазеліну (1:9) нанести на рани, які слід обмотати і зав'язати поліетиленовою тканиною. Через три роки порівнювали обрізані дерева із застосуванням мазі і без неї, і без застосування мазі, показали поліпшення. Однак, краще застосовувати мазь, оскільки вона сприяє загоєнню ран і зменшує подальше інфікування, а також утримує збудника всередині дерев. З порівняльних даних щодо впливу обрізки в різні сезони, було виявлено, що обрізка двічі, влітку (зазвичай в середині червня) та на початку осені (перша половина вересня), мала кращі результати, тому що літо і рання осінь - це активні періоди росту дерев, в які збудник хвороби рухається з основним потоком поживних речовин і проявляє симптоми інфекції. Тому обрізка влітку та на початку ранньої осені може знизити захворюваність патогеном. Частота обрізки залежить від стану захворювання.
  3. Дезінфекція уражених коренів: коріння рослин, уражених відьминою мітлою, стали однією з основних причин поширення захворювання в останні роки. Вирощування саджанців з оброблених коренів може запобігти або зменшити зараження. Існують різні можливі способи лікування.
  • Замочування коренів у теплій воді при температурі 45-48°С на 20 хвилин.
  • Замочування коренів у розчині антибіотика: 500-1000 одиниць антибіотиків, таких як тетрациклін, неоміцин, ауреоміцин і канаміцин.
  • Замочування коренів у розчинах, що містять бор (0,01-0,5%), тіосульфат натрію (2%), сульфат натрію сульфат (1%) і сульфат цинку (0,1%) на 6-12 годин. Потім підсушіть коріння на сонці протягом одного-двох дві доби перед посадкою. Це економічний та ефективний спосіб профілактики та боротьби з відьминої мітли, як свідчить досвід, набутий протягом п'яти-шести років.

Інтегровані заходи боротьби - це:

  1. Для вегетативного розмноження слід відбирати кореневі живці здорових, кращих дерев. Старий розсадник, де вирощували саджанці павловнії протягом двох років, не слід використовувати знову протягом декількох років.
  2. Слід запровадити суворі карантинні заходи та контролювати перенесення кореневих живців з ураженої зони в інші місця. Кореневі живці повинні бути попередньо оброблені теплою водою або хімікатами, якщо вони повинні бути перенесені в інші місця.
  3. Боротьба з комахами повинна проводитися на ділянках, де розсадники та молоді дерева серйозно уражені комахами-шкідниками, особливо Empoasca flavescens, Cicadalla viridis та смердючим клопом. Лісівничі заходи, такі як посадка хороших дерев у відповідних місцях з правильною відстанню між ними,своєчасна обрізка та запобігання пошкодженням, спричиненим машинами, повинні практикуватися.

 

  • Хвороба антракноз.

Антракноз є однією з основних хвороб саджанців.

  • Симптоми

Антракноз (Рис.4) пошкоджує листя, листові черешки та пагони саджанців павловнії. Пошкоджені листові пластинки мають бліді плями, які збільшуються до коричневих, майже круглих плям, оточених жовто-зеленим кольором. Плями діаметром близько 1 мм згодом розтріскуються в центрі. Заражені листки рано опадають. Коли пошкоджуються жилки нових листків, їхні пластинки часто зморщуються і деформуються. При ураженні черешків листків, жилок листків і пагони, плями спочатку невеликі, світло-коричневі і круглі, а потім поширюються вертикально і стають еліптичними або неправильними з порожнистим центром. При серйозних інфекціях кілька плям зливаються і часто призводять до в'янення і відмирання пагонів. На плямах часто з'являються скупчення червоних конідій або чорні дрібні плями після дощу або у вологому кліматі.

Рис. 4.

Умови, що сприяють розвитку хвороби.

Оптимальна температура для проростання спор 25°С, оптимальна відносна вологість повітря 90-100%. У період вегетації на поширення і розвиток хвороби впливають опади та вологість повітря. Якщо розсада висаджена занадто щільно, погано провітрюється, затінена, волога або тонка і слабка, рівень інфікування стає дуже високим.

Методи контролю

  1. Розсадники повинні бути створені подалі від плантацій павловнії і повинні бути переміщені після спалахів хвороби. Час висадки слід визначати відповідно до місцевого клімату, щоб ранній період сходів не збігався з вологим сезоном.
  2. Догляд повинен бути спрямований на сприяння енергійному росту сходів для підвищення їх стійкості до хвороб.
  3. Ґрунт слід обробити 8 г пентахлорнітро-бензолу на м2 або залізним купоросом тощо на м2, за три-п'ять днів до висадки. Перед посівом насіння замочити в 0,2% розчині фенілмеркурію ацетату на 30 хвилин. Бордоською сумішшю 0,5-0,7% слід обприскувати двічі на місяць у період росту і це є ефективним заходом боротьби.

 

  • Сфацелома (Sphaceloma paulownia Hara).

Sphaceloma (Рис.5) paulownia є поширеним захворюванням, яке вражає саджанці та молоді дерева павловнії. Коли на пагонах з'являються коричневі плями з жовтою облямівкою на молодих листках, а іноді і на стеблах. Пізніше в місцях плям з'являються невеликі круглі отвори. Плями на листках також з'єднуються в нерівномірні розриви. Пошкоджені жилки молодих листків часто спричиняють деформацію листків.

Рис. 5.

Плями на черешках листків і молодих стеблах мають округлі або еліптичні обриси. Чорно-бурі плями з'єднуються в смуги і піднімаються, як чорно-коричневі плями з'єднуються в смуги і піднімаються, як струпи, які викликають скручування пагонів і молодого листя, засихання і відмирання, якщо інфекція серйозна. Час появи цієї хвороби аналогічний часу появи антракнозу. Методи боротьби такі ж, як і при антракнозу.

 

  • Висихання молодих саджанців.

Висихання саджанців (Рис.6) павловнії вражає в основному молоді весняні посадки. Її основними симптомами є гниль бруньок, всихання, гниль стебел і листя, а також коренева гниль. Патогенез цієї хвороби дуже складний, але основними збудниками організмами є Rhizoctonia solani та види Fusarium. Збудники перезимовують на фрагментах рослин у ґрунті і починають поширюватися ранньою весною після відлиги. Серйозність інфекції залежить від характеристик ґрунту, накопичення патогенів у ґрунті, і, мабуть, найголовніше, від способу розповсюдження.

Rhizoctonia solani

 

Рис. 6.

Методи боротьби полягають в наступному:

  1. Розсадне ложе дезінфікують 3% розчином залізного купоросу (FeSO4) з розрахунку 4,5 кг/м2.Посів проводять через сім днів після дезінфекції.
  2. Для боротьби з інфекцією слід проводити обприскування бордоською сумішшю один раз на 10-15 днів. У разі зараження слід обприскувати 50% метил-радикальним топсином.

Інші гриби, які вражають павловнію:

  • Phyllactinia imperialis Miyabe;
  • Uncinula clintonii Peck;
  • Cercospora paulownia Hori;
  • Mycosphaerella paulownia Shirai et Hara;
  • Valsa paulownia;
  • Miyabe et Hemmi;
  • Septobasidium tanakae (Miyabe) Boed et Steinm.

Ці патогени не дуже поширені і не завдають значної шкоди. Покращення агротехніки для забезпечення здорового та сильного росту дерев може зменшити частоту та тяжкість захворювань.

Крім того, існує два види лорана, які є стовбуровими паразитами, що завдають значної шкоди. Це Loranthus parasiticus (Linn.) Merr. та L. yadoriki Sieb.

 

Основними комахами, що пошкоджують павловнію, є наступні:

Agrotis ypsilon (Rott.), A. toxionis Butler, Euxoa segetum Schiff, Serica orientalis Matsch, Anomala corpulenta Matsch, Holotrichia diomphalia, Gryllotalpa unispina Saussure, G. africana palisot de Beauvois, Empoasca flavescens (Fabricius), Cicadalla viridis L., Cryptotothlea variegata Snellen, Psilogramma menephron Cramer, Batocera horsfieldi Hope, Megopis sinica White та Basiprionota. Масштаби шкоди, завданої комахами, варіюються від регіону до регіону, і наразі збираються докладні дані.

Цікаво про Павловнію
Побілка Павловнії
24 лютого 2023р.
749
Основні хвороби та комахи шкідники Павловнії
01 грудня 2022р.
2464
Основні хвороби та комахи шкідники Павловнії
Саджанці Павловнії
Немає в наявності
Немає в наявності
Ми на карті
43000, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Шопена 22/24

Павловнія Україна на карті
Контакти
  • ТОВ "ПАВЛОВНІЯ ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА"
  • Україна Луцьк, Волинська обл. Шопена 22